Mijn
masterclasses
09.30 - 11.00
11.30 - 13.00
13.30 - 15.00
15.30 - 17.00

Gerda Mentens

Aquarel

‘Hoe te beginnen op een wit blad, positieve en negatieve vormen, formaten bepalen, focusbepaling, waar welke kleuren en vormen? Als kunstenaar moet je natuurlijk, op de eerste plaats, waarden kunnen inschatten. Dat is het hele verhaal van licht/middentoon/donker. Ik schilder het liefst in een ongedwongen omgeving. Mijn onderwerpen zijn momenteel gebouwen, straattaferelen en landschappen. Opbouwen op een wit blad is een uitdaging. 
Het rechtstreekse contact met de omgeving geeft me veel inspiratie. Ik moet de beweging zien en dee kunnen observeren, de sfeer opsnuiven, de ruimte ervaren. Het spel van de schets leidt mij tot penseelstreken. Wat ik zeker niet kan laten, is mijn schetsen gebruiken als inspiratie. Het voordeel is dat je details vergeet en zo meer geabstraheerde werken maakt.’

masterclass: Bomen in aquarel

In deze workshop werk je met fotomateriaal als inspiratiebron. Door een vreemd kleurenpalet (van Daniel Smith aquarelverf) te gebruiken kom je tot eigenzinnige resultaten. Je begint met een voorgrond en een achtergrond, die diepte zullen geven aan het werk. Vervolgens wordt er een toonverloop toegepast. De boom of bomen worden lichtjes getekend als het papier droog is. Vanuit grotere vlekken wordt de kruin geschilderd, hierbij worden verschillende kleuren gebruikt die niet eigen zijn aan de foto. De stam wordt aangezet, even kijken naar het resultaat en dan ga je vanuit de grotere vlekken over op het gebruik van kleinere vlekken en spatten.

kies een
tijdvak